Een samenwerking tussen het Living Lab van de faculteit Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit van Groningen en Deloitte heeft twee onderzoeksrapporten opgeleverd. Het onderzoek werd uitgevoerd door tweedejaars studenten van het bachelorprogramma Global Responsibility & Leadership (GRL) die deelnemen aan de Living Labs op Campus Fryslân. Deloitte, als een van de partnerbedrijven van Chapter Zero, gaf de studenten de gelegenheid om de klimaatveranderingsstrategieën van Nederlandse bedrijven en organisaties nader te bekijken.
Living Lab Research ‘21/‘22 – Toezichthouders over Klimaatverandering in Nederland
Het project had als doel de klimaatveranderingsgeletterdheid van toezichthouders in Nederland te evalueren. Het onderzoek onthulde dat onvoldoende training over klimaatveranderingsrisico’s en -kansen, concurrerende prioriteiten en de complexiteit van klimaat-gerelateerde vraagstukken uitdagingen zijn waarmee bestuursleden te maken hebben bij het aanpakken van klimaatverandering. De conclusie van het project wijst erop dat Chapter Zero een waardevolle bron is voor toezichthouders. Het fungeert als een effectief, gemeenschapsgedreven instrument voor niet-uitvoerende leiders om de huidige uitdagingen te navigeren en verbeterde praktijken in het aanpakken van klimaat-gerelateerde kwesties vast te stellen.
Living Lab Research ‘22/‘23 – Interdisciplinaire Duurzaamheidsbeoordeling van de Topbedrijven in Nederland
De studenten ontdekten dat veel bedrijven worstelen met het vervullen van hun verantwoordelijkheid voor duurzaamheid. Ze onderzochten hoe niet-uitvoerende bestuurders de duurzaamheid prestaties kunnen evalueren in de top 25 van Nederlandse bedrijven. Hun onderzoek richtte zich op ESG- en SDG-indicatoren om te bepalen of bedrijven zich enkel aan regelgeving houden of duurzaamheid werkelijk integreren in hun missie. De beoordeling van de jaarverslagen van AEX-geliste bedrijven onthulde sterke governance praktijken, maar beperkte milieu-acties. Er bestaat een kloof tussen intenties en acties door een gebrek aan gestandaardiseerde meetmethoden die interne verantwoordelijkheid verwateren. De studie benadrukt het belang van transparante en uitgebreide rapportage, met de nadruk op het potentieel ervan voor lange termijn waarde creatie, risicomanagement en verbeterde betrokkenheid van belanghebbenden.