Klimaatverandering stelt niet-uitvoerende bestuursleden voor grote uitdagingen. Zij moeten externe klimaatfactoren, veranderende verwachtingen van belanghebbenden en veranderende regelgeving in goede banen leiden, terwijl ze lange termijnstrategieën versterken en toezicht houden op de implementatie ervan.

Het ‘Effective Climate Governance Programme’ is ontworpen voor en met ervaren leden van raden van commissarissen van de top 250 bedrijven in Nederland die hun organisatie willen stimuleren en begeleiden naar een duurzame en klimaatbestendige toekomst. Om uw rol als commissaris effectief te vervullen, heeft u kennis, inzichten, tools en een visie nodig.

Het programma bestaat uit drie modules, waarbij academische inzichten, peer learning en kennisuitwisseling worden gecombineerd om uw rol en impact in de transitie naar duurzaamheid en klimaatbestuur te versterken. Hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen met diepgaande kennis op het gebied van klimaatbestuur, accounting, duurzaamheidsrapportage, governance, internationaal management en organisatiegedrag delen hun inzichten en kennis met u.

Voor wie:

  • Leden van de Raad van Commissarissen (exclusief)
  • Top 250 bedrijven
  • Gecommitteerd om bij te dragen aan effectief klimaatbestuur

Belangrijke onderwerpen van het programma:

  • De impact van het regelgevingslandschap op uw organisatie en uw toezichthoudende rol
  • Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid als commissaris vanuit zowel een regelgevend als individueel perspectief
  • Toezicht op de ontwikkeling van een duurzame strategie en het navigeren door externe factoren en dynamiek om een kortetermijnfocus te voorkomen
  • Betrokkenheid bij belanghebbenden en het begrijpen van de dynamiek van aandeelhoudersbetrokkenheid
  • De rol en hulpmiddelen van commissarissen om de financiële gevolgen van klimaatverandering te beoordelen en risico’s voor uw organisatie te beheersen

Belangrijke voordelen van het programma:

  • Kennis van juridische kaders en hun impact op bedrijfsvoering
  • Kennis over klimaatverandering, toekomstige ontwikkelingen en mogelijke gevolgen voor bedrijven
  • Inzicht in betrokkenheid en verwachtingen van belanghebbenden en hun invloed op (opvattingen over) lange termijn waardecreatie
  • Inzicht in de zakelijke kansen die duurzaam ondernemen biedt
  • Inzicht en visie op uw (formele) rol als toezichthouder
  • Inspiratie en tools om als toezichthouder te handelen en mensen in beweging te krijgen

Tijdens een intakegesprek bespreken we de uitdagingen van uw organisatie en de onderwerpen die u wilt behandelen. Deze informatie wordt gebruikt om de modules op maat samen te stellen, zodat de relevantie, dynamiek en toepasbaarheid van de sessies voor elke deelnemer gewaarborgd blijven. De groepsgrootte is maximaal 14 deelnemers, wat zorgt voor een intensieve leerervaring.

Waarom dit programma?

  • We ontmoeten elkaar fysiek en werken in kleine groepen met uitsluitend ervaren niet-uitvoerende bestuursleden
  • Het programma richt zich specifiek op duurzaamheid en klimaatverandering vanuit zowel een compliance- als transformatieperspectief
  • De deelnemers en organisatoren zijn verbonden aan Chapter Zero Netherlands, wat de mogelijkheid biedt om uw netwerk te versterken en te blijven leren
  • We maken gebruik van creatieve en adaptieve werkvormen om u te helpen uw eigen visie te ontwikkelen en impact te maken
  • We werken samen met gerenommeerde wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen en thought leaders met bewezen expertise en ruime ervaring in het werken met commissarissen

“Op mijn zoektocht naar een goede training op het gebied van klimaatverandering die mij als commissaris niet alleen de theorie bijbrengt, maar ook hoe ik deze in de praktijk kan toepassen, kwam ik uit bij het Chapter Zero leertraject in samenwerking met de University of Groningen Business School.

Het unieke aan deze cursus is dat deze zich uitsluitend richt op commissarissen en dat de opzet, de docenten en de interactie met collega-commissarissen de ontwikkeling van relevante tools vergemakkelijken om theorie in de praktijk om te zetten. Ik kan deze cursus van harte aanbevelen aan elke commissaris die zich in zijn of haar rol met klimaatverandering bezighoudt.”

Niet-uitvoerend bestuurder en lid van Chapter Zero

Details

Het programma bestaat uit drie sessies, elk met een middagprogramma, een diner en een avondprogramma. Het programma is zo ontworpen dat academische inzichten, peer learning en kennisuitwisseling uw rol en impact in de transitie naar duurzaamheid versterken.

Module 1 (30 oktober 2025)

Middag: Klimaatbestuur & energietransitie: Thema’s rondom klimaatdoelen en energietransitie en de impact van mondiale en nationale ontwikkelingen op bedrijfs- en duurzaamheidsbeleid (prof.dr. Machiel Mulder).

Avond: Impact van CSRD, compliance en bestaande (juridische) kaders: de internationale regelgevingskaders (CSRD/ESRS, TCFD, ISSB, etc.), rapportageverplichtingen (CSRD), de rol van accountants en de link met governance-organen (prof. dr. Nancy Kamp-Roelands en prof. dr. Dick de Waard).

Module 2 (22 november 2025)

Middag: Klimaatrisicomanagement, organisatie-impact & governance: de vertaling van strategie en compliance-eisen naar de interne organisatie, inclusief strategische doelen, interne controle, datakwaliteit en risicobeheer (prof. dr. Lineke Sneller).

Avond: Stakeholderbetrokkenheid: aard, doelen en actoren van activisme, inclusief financiële, sociale en aandeelhoudersbetrokkenheid en hun impact op duurzaamheid en strategie (prof. dr. Alan Muller).

Module 3 (22 januari 2026)

Middag: Duurzaamheidsdoelen en persoonlijk leiderschap: kennisopbouw over duurzaamheid (prof. dr. Kim Poldner).

Avond: Governance, evaluatie en herziening van governance: hoe blijven duurzaamheidsdoelen op de agenda wanneer prioriteiten moeten worden gesteld en hoe gaat men om met weerstand en meningsverschillen binnen het bestuur (prof. dr. Floor Rink).

Werkvormen

De werkvormen zijn interactief en gericht op kennisuitwisseling met wetenschappers, ervaringsdeskundigen en peers. Centraal staan kennisdeling, toepassing, inspiratie, reflectie en visievorming. Tijdens het programma maken we gebruik van:

  • Praktijkcases
  • Colleges/webinars
  • Paneldiscussies
  • Diner parlant

Docenten

  • Prof. dr. Nancy Kamp-Roelands, hoogleraar niet-financiële informatie, geïntegreerde verslaggeving en assurance aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij brengt een combinatie van ervaring met grote multinationale klanten, (inter)nationale standaardsetting, executive onderwijs en onderzoek.

  • Prof. dr. Floor Rink, hoogleraar en onderzoeksdirecteur Organisatorisch Gedrag aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is specialist op het gebied van boardroomdynamiek en een ervaren docent executive onderwijs voor bestuursleden.

  • Prof. dr. Dick de Waard, hoogleraar auditing en assurance met meer dan 30 jaar ervaring in onderzoek en onderwijs op het gebied van duurzaamheid, niet-financiële informatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hij bekleedt meerdere toezichthoudende functies.

  • Prof. dr. Lineke Sneller RC, hoogleraar praktijk van Digitalisering & AI in Accounting, Control, Governance en Auditing aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1989 begon zij als promovendus in econometrie, in 2004 werd zij registercontroller en in 2010 promoveerde zij met haar proefschrift “Does ERP add company value?”. Ze doceert en publiceert over IT-governance, kunstmatige intelligentie en digitalisering. Naast haar werk aan de RUG is Lineke lid van de Raad van Commissarissen van EY, APG, Infomedics en Van Wijnen. Daarnaast is zij lid van de Adviesraad van het Instituut van Internal Auditors. In de afgelopen jaren bekleedde Lineke diverse CIO- en bestuursfuncties bij Vodafone, Tele2 en InterfaceFLOR, en was zij lid van de Raad van Commissarissen bij Achmea, CCV, Ortec en ProRail.

  • Prof. dr. Kim Poldner, bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoogleraar Circulair Ondernemen aan De Haagse Hogeschool (THUAS). Zij promoveerde aan de Universiteit van St. Gallen in Zwitserland, waar haar onderzoek zich richtte op duurzaam ondernemerschap in de textielindustrie. Ze heeft uitgebreide onderzoekservaring op het gebied van circulair ondernemen, duurzaamheid, ondernemerschap, ondernemersecosystemen en transitieprocessen binnen bedrijven.

  • Prof. dr. Alan Muller, hoogleraar Internationaal Management aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van 2011 tot 2015 was hij universitair hoofddocent en directeur van het MBA-programma aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2008 tot 2010 doceerde hij International Business aan de Michael G. Foster School of Business van de Universiteit van Washington. Alan behaalde cum laude graden aan RSM Erasmus Universiteit (PhD in Management), Universiteit van Amsterdam (Master in Internationale Betrekkingen) en de Universiteit van Washington (Bachelor in Geschiedenis). Zijn huidige onderzoek richt zich op de intrinsieke en extrinsieke drijfveren van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap, met name in een internationale context. Van 2017 tot 2022 was hij de nationale vertegenwoordiger van Nederland bij EIBA.

  • Prof. dr. Machiel Mulder, hoogleraar Regulering van Energiedemarkten aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij onderzoekt de werking van energiemarkten, energiebeleid en governance. Eerder werkte hij als hoofd van de afdeling Energie bij het Centraal Planbureau (CPB), als plaatsvervangend hoofdeconoom bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en als specialist in reguleringseconomie bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Contactgegevens

Voor meer informatie over het programma, neem contact op met ons klantenteam: info@chapterzero-netherlands.nl

Bent u geïnteresseerd in deelname? U bent welkom voor een intakegesprek met onze programmamanager.

Jildou Jongman M: (+31) 06 41 38 85 33
E: j.i.jongman@rug.nl

Praktische informatie

Na deelname aan een of meerdere sessies ontvangt u een certificaat met het aantal behaalde PE-punten. In totaal kunnen 15 PE-punten worden toegekend (5 PE-punten per module). U kunt deze zelf registreren bij de beroepsvereniging waarbij u bent aangesloten. UGBS, als onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen, is geaccrediteerd voor het toekennen van PE-punten.

Het programma vindt plaats in “The Green house” in Utrecht (Croeselaan 16, 3521 CA Utrecht). Dit volledig circulaire gebouw is daarom de perfecte locatie voor duurzame en inspirerende nieuwe kennis & inzichten!