Over ons

Chapter Zero Nederland is de Nederlandse Chapter van het Climate Governance Initiative, een initiatief in samenwerking met het World Economic Forum – een groeiende gemeenschap van niet-uitvoerend directeuren met Chapters in meer dan 50 landen. Het helpt bij het onderwijzen, mobiliseren en uitrusten van raden van bestuur met de tools die ze nodig hebben om hun organisaties naar een netto-nul koolstofeconomie te leiden. Het werd opgericht om het bewustzijn over de zakelijke implicaties van klimaatverandering te vergroten; kennis te bieden over de kwesties, evenals hulpmiddelen en raamwerken; en seminars en modules te leveren voor leden, met toegang tot expertgroepen en een netwerk van andere bestuursleden. Het doel is om ervoor te zorgen dat er kwalitatief hoogstaande en effectieve debatten en beslissingen in de boardroom plaatsvinden. De oprichters van Chapter Zero Nederland zijn Deloitte, Baker McKenzie en de Universiteit van Groningen.

Het initiatief is opgericht door bestuursleden voor bestuursleden, onder toezicht van het World Economic Forum. De leden zijn sleutelpersonen in hun rol in de raad van bestuur, en hun betrokkenheid is van essentieel belang als bedrijven hun risico’s volledig willen beoordelen, de juiste kansen willen identificeren en investeren, en hun eigen bedrijfsstrategieën voor klimaatveranderingmitigatie en -adaptatie willen ontwikkelen.

Klimaat Governance Principes

Het Climate Governance Initiative ondersteunt de oprichting van regionale hoofdstukken om een wereldwijd netwerk van niet-uitvoerend directeuren op te bouwen en de implementatie van de Principes voor Effectieve Klimaat Governance te bevorderen.

Na de lancering van de eerste lokale Chapters in 2020 hebben meer dan 100.000 bestuursleden zich aangesloten bij regionale hoofdstukken. Deze snelle groei toont de erkenning van de niet-uitvoerende gemeenschap van de toenemende urgentie van klimaatveranderingsactie.

Governance

Chapter Zero Nederland wordt gehost door de Rijksuniversiteit Groningen en is geregistreerd als een stichting in Nederland. Het wordt bestuurd door een Oprichtingsbestuur, een Adviesraad en een Stuurgroep. De Chapter wordt tevens ondersteund door vooraanstaande zakelijke, sociale en wetenschappelijke leiders die optreden als ambassadeurs.

Director

Sylvia Robben

Bij Chapter Zero richt Sylvia Robben, als managing director, haar focus op het leiden van onze missie: het mobiliseren van raden van bestuur om de transitie naar netto-nul te versnellen en klimaatresilience op te bouwen. Dit doen we in nauwe samenwerking Non-Executive Directors en voorzitters.

Bij Chapter Zero richten we ons op het versterken van kennis en bewustwording over verduurzaming binnen de top van het Nederlandse bedrijfsleven, specifiek bij commissarissen van de grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland.

Wij bieden hen de tools en inzichten die nodig zijn om hun cruciale rol in een duurzame transitie te vervullen. Via samenwerkingen met gerenommeerde partners, zoals de University of Groningen Business School en Deloitte, organiseren we op maat gemaakte cursussen, intieme ronde-tafelgesprekken en evenementen waarin commissarissen ervaringen en expertise delen.

Onze informatievoorziening via LinkedIn, nieuwsbrieven en onze website versterkt dit proces, zodat commissarissen goed toegerust zijn om duurzame verandering aan te jagen binnen hun organisaties. Samen bouwen we aan een toekomst waarin duurzaamheid centraal staat.

Sylvia heeft meer dan 15 jaar ervaring, waaronder managementadviesrollen in de financiële dienstverlening, bij BCS Consulting in Londen en Deloitte in Amsterdam.

Sylvia heeft een masterdiploma in International Business and Management van de EM Lyon Business School, Frankrijk, en de Bradford School of Management, VK, en is gecertificeerd in Business Sustainability Management van het Cambridge Institute for Sustainability Leadership.

Foundation board

Caroline Zegers

– Bestuurslid-

Tijdens haar tijd bij Deloitte bekleedde ze verschillende management- en bestuursposities en leidde ze de programma’s voor de Raad van Toezicht en Executive Women. In deze rol faciliteerde Caroline succesvol de reis van veel vrouwelijke talenten naar de boardroom. Ze verliet Deloitte in 2022 om zich te concentreren op haar eigen bestuursfuncties en om advies te geven over governance, beloning en ESG. Momenteel vervult zij verschillende (advisory) bestuursrollen. Sinds 2023 is ze hoofd van het corporate & executive reward team bij NN Group. Caroline heeft een groot netwerk opgebouwd van invloedrijke directeuren en toezichthouders. Caroline is cum laude afgestudeerd als belastingadvocaat.

Jolande Sap

– Bestuurslid-

Daarnaast is ze betrokken bij verschillende maatschappelijke initiatieven, waaronder voorzitter van de Rookvrije Tafel van het Nationaal Preventieakkoord en het Springtij Forum.

Tussen 2008 en 2012 vertegenwoordigde Jolande de Nederlandse GroenLinks in de Tweede Kamer, waarbij ze de partij vanaf 2010 leidde. Daarvoor werkte ze als econoom op het gebied van wetenschap, beleid en bedrijfsleven. Ze was onder andere hoofd van de afdeling Inkomensbeleid bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en directeur van het LEEFtijd kenniscentrum, een adviesbureau voor duurzame werkgelegenheidsvraagstukken.

Peter Verhoef

– Bestuurslid –

Hij is tevens hoogleraar Marketing. Hij is de oprichter en was directeur van de University of Groningen Business School (UGBS) en het Groningen Digital Business Centre. In 2001 behaalde hij zijn PhD aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Nederland. Zijn onderzoeksinteresses betreffen klantbeheer, klantloyaliteit, multi-channel vraagstukken, categoriebeheer en koopgedrag van biologische producten. Zijn invloedrijke publicaties zijn verschenen in tijdschriften zoals Journal of Marketing, Harvard Business Review, Marketing Letters, Journal of Consumer Psychology, Journal of the Academy of Marketing Science en Journal of Retailing. Gedurende de jaren ontving hij meerdere prijzen voor zijn publicaties. Hij is momenteel lid van de redactieraad van de Journal of Marketing, Journal of Retailing, Journal of the Academy of Marketing Science en Journal of Interactive Marketing.

Hij heeft uitgebreide onderwijservaring voor bachelor-, master- en PhD-studenten. Daarnaast is hij betrokken bij executive teaching en draagt hij bij aan meerdere executive programma’s. Hij is de oprichter van het Customer Insights Center, Rijksuniversiteit van Groningen, en is momenteel ook een EMAC fellow.

Ambassadeurs

Gisella Eikelenboom

– Bestuurslid –

Momenteel vervult zij verschillende non-executive rollen als lid van de Raad van Toezicht bij ASR Verzekeringen, bunq, MUFG Bank Europe en Waarborgfonds Sociale Woningbouw (sociale woningbouw garantiestichting). Gisella is ook lid van de Raad bij de Ondernemingskamer van de Rechtbank Amsterdam en lid van de Strategische Auditcommissie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Na haar afstuderen als actuaris aan de Universiteit van Amsterdam, werkte zij meer dan 25 jaar in de financiële sector. Ze begon haar carrière bij ING Groep (Nationale-Nederlanden, Postbank en ING Bank) en werkte op het gebied van Arbeidsvoorwaarden, Productmanagement Verzekeringen, Kredietrisicomanagement en Modelvalidatie. Tussen 2013 en 2019 werkte Gisella bij De Nederlandsche Bank als Directeur Toezicht Banken en als Directeur Toezicht Pensioenfondsen. Sinds 2023 is Gisella voorzitter van Chapter Zero Nederland. Zij gelooft dat we allemaal moeten doen wat we kunnen om een duurzame toekomst te creëren. Dit is haar manier om bij te dragen en andere niet-uitvoerende bestuursleden te ondersteunen in hun weg naar netto-nul.

Pauline van der Meer Mohr

Daarnaast is zij plaatsvervangend voorzitter van de Raad van Bestuur van NN Group, een verzekeringsmaatschappij, en voorzitter van de Remco van AholdDelhaize, een supermarktketen. Haar eerdere bestuursmandaten omvatten HSBC Holdings plc, ASML, Viatris Inc en DSM-Firmenich. Tot 2023 was zij voorzitter van de Raad van Bestuur van EY Nederland en van de Nederlandse Corporate Governance Commissie.

In 2016 ging zij met pensioen na een carrière van 30 jaar in verschillende rollen bij Shell, ABN AMRO Bank en als laatste als President van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Petri Hofste

Ze is voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nyenrode Foundation, Vereniging Hendrick de Keyser en Stichting Capital Amsterdam. Daarnaast is Petri onder andere actief in de Raad van de Impact Economy Foundation, de adviesraad van SER Topvrouwen en een adviescommissie over financiële verslaggeving en accountancy van de AFM, de Nederlandse financiële toezichthouder.

Haar eerdere rollen omvatten lid van de Raad van Toezicht van BNG Bank, Kasbank, Achmea Bank (voorzitter) en Fugro, Chief Financial and Risk Officer bij APG Groep N.V., een belangrijke speler in de pensioenfondsenindustrie, divisiedirecteur van de divisie Banktoezicht van De Nederlandsche Bank, CFO van RBS N.V., de juridische opvolger van ABN AMRO Bank N.V., plaatsvervangend CFO en hoofd Finance bij de voormalige ABN AMRO Group N.V., partner bij KPMG in de Nederlandse Financial Services auditpraktijk en partner in het internationale IFRS-advies- en kenniscentrum van KPMG. Petri heeft Bedrijfskunde (bachelor, Nyenrode Universiteit), Bedrijfseconomie (master, Vrije Universiteit Amsterdam) en Accountancy (gecertificeerd accountant, Vrije Universiteit) gestudeerd. Ze is getrouwd en heeft een dochter.

Jaap Winter

Hij was van december 2013 tot december 2017 voorzitter van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarvoor was hij partner bij het Amsterdamse advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek. Jaap is hoogleraar internationaal ondernemingsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en hoogleraar Ondernemingsrecht, Governance en Gedrag aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Hij was voorzitter van de High Level Group of Company Law Experts die de EU Commissie adviseerde over ondernemingsrecht en corporate governance in de EU in 2001-2002 en hij was lid van de Tabaksblat Commissie die in 2003 de Nederlandse Corporate Governance Code opstelde. Jaap is voorzitter van de Raad van Toezicht van Royal Schiphol Group, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Erasmus Universiteit en bestuurslid van de ASR Nederland Continuity Foundation.

Advisory Board

Frederic Barge

Frederic heeft verschillende wereldwijde functies vervuld voor bedrijven en instellingen op management- en toezichthoudend niveau met betrekking tot uitvoerdersbeloningen.

Frederic is een gepubliceerde auteur en erkende thought leader die actief deelneemt aan sectorbesprekingen in de financiële dienstverlening in het licht van de richtlijnen van regelgevende instanties over beloningen, met bijzondere expertise in: executieve beloning, compensatieprogramma’s in Private Equity, aandelenplannen, corporate governance, HR-aspecten in M&A-transacties, prestatiebeoordeling.

Kirsten van Rooijen

Ze trad in 2007 toe tot Georgeson als accountmanager om uitgevers te ondersteunen bij de interactie met investeerders, M&A-transacties en vijandige activistische situaties. Gedurende de jaren heeft ze verschillende functies binnen Computershare vervuld. Ze heeft een sterke focus op ESG-gerelateerde zaken vanuit een investeerdersperspectief en is gericht op het helpen van boards om te begrijpen hoe institutionele investeerders zich gedragen en ervoor te zorgen dat ze betrokken zijn bij het bereiken van het best mogelijke resultaat. Kirsten heeft een diploma in Ondernemingsrecht.

Maud C. de Vries

In deze rol leidde Maud verschillende belangrijke strategische initiatieven om de wereldwijde juridische, compliance-, governance- en HR-kaders van de groep te ontwerpen, herontwerpen en versterken. Maud werd per 1 juni 2019 benoemd als lid van de Executive Board van OCI en is momenteel verantwoordelijk voor corporate governance, compliance, juridisch, HR en overheids- en publieke zaken. Verder is Maud de drijvende kracht achter de wereldwijde Diversity & Inclusion-inspanningen van OCI om inclusieve teams te bouwen die de toekomstige groei versnellen en innovatie stimuleren om de energietransitie van OCI te bevorderen.

Maud is Executive Vice President van het private investeringsbedrijf NNS Group (2018). In juni 2022 werd ze benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van Majorel, een internationaal servicebedrijf dat end-to-end CX-oplossingen levert voor veel van de meest gerespecteerde digitale native en sectorleidende merken, genoteerd op Euronext Amsterdam, met hoofdkantoor in Luxemburg. Ze is lid van de Nomination and Compensation Committee. In juni 2022 werd ze ook benoemd tot algemeen bestuurslid van VEUO, een representatieve organisatie van beursgenoteerde bedrijven die de belangen van bedrijven op Euronext Amsterdam behartigt. Maud heeft een rechtenopleiding van de Universiteit Leiden gevolgd en verschillende executive leadership programma’s bij INSEAD afgerond. Ze spreekt Nederlands, Engels, Italiaans en Frans.

Ivan Kukhnin

Zijn werk bevindt zich op het gebied van kwantitatieve analyse, waarbij hij klanten helpt om de financiële impact van klimaat- en natuur-risico’s op hun bedrijf echt te begrijpen. Hij biedt tools en data aan executives en management om dagelijkse beslissingen goed te nemen, rekening houdend met fysieke en transitie-risico’s. Zodra de risico’s goed begrepen, overwogen en gekwantificeerd zijn, worden bedrijven ondersteund om deze in hun enterprise risk management-systeem op te nemen en als onderdeel van hun bedrijfsstrategie te verwerken, wat zich uit in een geloofwaardig klimaattransitieplan.

Voor Ivan is dit de grootste impact die hij als individu kan maken om ervoor te zorgen dat bedrijven de juiste richting op gaan met nauwkeurige metingen en kwantificering, ondersteund door betekenisvolle acties, geloofwaardige transitieplanning en realistische doelen.

Louise Out van Staveren

Als IBM executive bediende zij grote klanten in de financiële sector, waaronder banken en verzekeringsmaatschappijen, door IT af te stemmen op hun bedrijfsdoelen en IT-systemen te implementeren. Daarvoor was ze marketingdirecteur voor Benelux.

Momenteel is ze lid van de adviesraad van VHTO, een Nederlandse organisatie die meisjes en vrouwen aanmoedigt en ondersteunt om hun interesse in wetenschap, technologie, engineering en wiskunde (STEM) te verkennen. Ze is bestuurslid van Talent naar de Top, een organisatie die zich richt op het creëren van een meer diverse en inclusieve leiderschapscultuur in Nederland. Louise is momenteel quatermaker, gespecialiseerd in strategie-ontwikkeling en verandermanagement.

Luke Disney

Luke is lid van de EU High Level Group on Financing the Green Deal, facultair lid van het European Centre for Executive Education (CEDEP) in Fontainebleau, Frankrijk, en adviseur van de faculteit Bedrijfskunde en Economie aan de Universiteit van Amsterdam. Voordat hij bij Rabobank kwam, was hij Executive Director van het INSEAD Social Innovation Centre en de oprichtende Executive Director van North Star Alliance. Luke is geboren en opgegroeid aan de oostkust van Canada en woont momenteel in Utrecht.

Steering committee

Kim Tan

Hij trad in 1999 toe tot Baker McKenzie en werkte van 2006 tot 2007 op het kantoor van de firma in Chicago. Kim werd partner in 2008 en werd in 2013 benoemd tot civil-law notaris.

Kims expertise richt zich op binnenlandse en grensoverschrijdende bedrijfsherschikkingen en hij adviseert regelmatig over Nederlandse ondernemingsrechtaspecten van M&A, Private Equity en kapitaalmarkttransacties, evenals bedrijfsbestuurkwesties, met name in de context van ESG-gerelateerde onderwerpen.

Kim en zijn team hebben gewerkt aan meerdere reorganisaties en transacties voor multinationals met aanzienlijke Europese operaties. Hij is goed bekend met de doelstellingen achter dergelijke reorganisaties en transacties, evenals het succesvol beheren van implementatiekwesties van lokaal recht.

Rebecca Kuijpers-Zimmerman

Rebecca begon haar carrière als advocaat in 2008 en werkt sindsdien voor de firma. Rebecca richt zich op publieke en private M&A en equity capital markets. Ze heeft uitgebreide ervaring in equity capital markets, publieke en private overnames, (grensoverschrijdende) fusies en overnames, herstructureringen en commerciële bedrijfsjuridische werkzaamheden. Haar klanten zijn onder andere Amerikaanse en Europese multinationals.

Viorica Melenberg

In deze rol richt Viorica zich op het opbouwen van relaties met publieke en private partners over belangrijke kwesties van maatschappelijke relevantie.

Viorica heeft een MSc in Industrieel Ingenieur en Management en heeft uitgebreide ervaring in de procesindustrie. In de laatste vijf jaar heeft ze haar carrière verder ontwikkeld in de publieke sector, waarbij ze zich eerst richtte op de inkoop van gespecialiseerde technologie voor de automobiel- en ICT-sector. Per 1 oktober 2023 bekleedt ze haar huidige functie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Oscar Snijders

Voordat hij zich bij de Raad van Bestuur aansloot, was Oscar Managing Partner voor Deloitte Financial Advisory, onze toonaangevende M&A en Forensics-praktijk. Zijn professionele achtergrond ligt in het helpen van bedrijven bij het navigeren door het complexe (stakeholder)landschap na ernstige liquiditeitscrises en het vinden van oplossingen voor een doorgang. Oscar heeft meer dan 30 jaar ervaring, waarvan meer dan 20 jaar als professionele adviseur en 10 jaar als CFO en ondernemer.